Només un 3% dels Berguedans menja faves tendres els divendres

FAVES-TENDRES
Les faves tendres són els nous macarrons a la bolognesa.

Bacallà, macarrons, anxoves, llenties, amanida, pizza… Són algunes de les respostes que els Berguedans han donat en resposta a la pregunta: “Que menges els divendres?” Tan sols un 3% va respondre “faves tendres”. Anys i anys d’omplir-nos la boca dient que els Berguedans som gent d’ordre que segueix els antics costums i tradicions, se n’han anat a la merda gràcies a l’estudi realitzat per Ramon Mico, l’únic antropòleg de La Pobla de Lillet.

L’estudi del doctor Mico, titulat: “Territori, tradicions i puntades de peu als collons”, revela que a la nostra comarca passem com de la merda de les tradicions catalanes. En paraules del doctor Mico: “En l’àmbit local som ultres tradicionalistes. Si a un de Berga li parles malament de la Patum, és capaç de matar-te, enterrar-te i cagar-se a la teva tomba. Però a escala de país ens la porten bastant fluixa les tradicions. Seguim les més bàsiques, com el tió per a Nadal, però no sentiràs mai un berguedà alçar la veu per una tradició no berguedana. Ens importen poc més que una merda seca. Per a entendre’ns, si el Pi de les tres branques fos al Bages, ja li hauríem parit foc…”

Mico ha aprofundit durant anys en el caràcter Berguedà i en el seu llibre conclou que es tracta d’una barreja de factors: “Onanisme territorial extrem, grans quantitats d’autocompassió i autoodi i la profunda convicció de què qualsevol cosa d’aquí, és millor que les de fora.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *