Un arqueòleg afirma que Gironella no és la perla del Llobregat

 

GIRONELLA
La vila de Gironella vista des de la vora del riu Llobregat.

“Allò que és perfecte, excel•lent, en el seu gènere.” Aquesta es la definició que ens dona el diccionari si hi busquem el terme “perla”.

Des de fa molts anys, Gironella és coneguda com “la perla del Llobregat”. Fins ara es desconeixia l’origen exacte d’aquesta curiosa dita popular que durant molts anys ha estat l’orgull del Gironellencs. Alguns afirmaven que responia a la bellesa de la part antiga del poble observada des de l’altra banda del pont, amb el reflex de la lluna plena lluint a les aigües del Llobregat com si d’una gran perla es tractés. D’altres asseguraven que Gironella vista des del cel, tenia la forma d’una ostra oberta.

La primera vegada que es troba per escrit “la perla del Llobregat”, data d’uns pergamins del S.IV que es conserven als arxius municipals, però no es fa referencia enlloc al seu significat ni origen. Ara, l’arqueòleg Bernat Mòmia, conegut per haver trobat “l’Oremus” a Gisclareny, ha descobert per fi l’origen real d’aquesta dita. Ho ha fet en una excavació que ell mateix està dirigint a prop de la piscina municipal.

L’equip de Mòmia ha trobat uns escrits gravats en pedra que aporten noves i reveladores dades sobre el tema. Ell mateix ha explicat que tot plegat es un error de transcripció: “Tot es remunta a la època del Diluvi Universal. S’ha parlat molt del tema i s’han donat un munt de versions de com va anar la cosa. Però ara, gracies a aquestes escriptures sabem la veritat. El fet es que Noé, cap al final del diluvi, va baixar amb l’arca pel riu Llobregat. Portava mesos ficat a dins de l’embarcació amb tots els animals carregats, i en parar de ploure, la baixada de les aigües va fer que l’arca embarranques al peu de la preciosa vila de Gironella. Va buidar tota la porqueria que havia anat acumulant a l’arca durant aquells mesos, i el resultat fou una enorme pila d’excrements d’animals de tot tipus. D’aquí que els seus veïns de Berga en fessin motiu de mofa i comencessin a anomenar Gironella, la femta del Llobregat.”

Mòmia ha explicat que en aquest moment de la historia, degut a l’ofensa que va suposar aquest malnom, neix la rivalitat entre Berga i Gironella.

La noticia no ha estat ben rebuda per els Gironellencs, i des de l’ajuntament han desacreditat de manera rotunda i elegant les afirmacions de Mòmia: “Aquí la única muntanya de merda que hi ha hagut, es la que està sortint de la boca d’aquest idiota.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *