Un arqueòleg troba l’Oremus a Gisclareny

 

OREMUS
L’Oremus perdut de Pere III el cerimoniós, trobat a Gisclareny.

L’arqueòleg Bernat Mòmia ha fet una troballa històrica a Gisclareny. Es tracta del mític “Oremus”, que fins avui es pensava que no existia físicament i que ha estat trobat en una excavació a les costes del Roset.

El descobriment ha agafat per sorpresa a tot l’equip, ja que l’objectiu de l’excavació era trobar 6 milions d’euros en lingots d’or, que presumptament, l’expresident Jordi Pujol hauria enterrat en aquesta zona vint anys enrere per a evadir impostos.

Mòmia ha explicat que “la primera referència escrita de l’expressió perdre l’Oremus la trobem per primera vegada l’any 1387, unes setmanes després de la mort del rei Pere III el Cerimoniós. Pel que hem pogut deduir dels documents que s’han conservat d’aquella època, el Rei era molt cerimoniós i en una visita a Gisclareny, un imprevist li va trencar la rutina de tal manera que va perdre l’Oremus. Sempre s’havia interpretat com que el rei va perdre la xaveta, però ara sabem que es referien a aquest artefacte que hem trobat.”

L’artefacte en qüestió és una espècie de cigala de pedra que segons Mòmia “el Rei feia sevir en les seves cerimònies. Sempre s’havia sentit a dir que a palau, feia entrar el servei per la porta de darrere de forma molt cerimoniosa, però mai se li va acudir a ningú que es referissin a això… La troballa de l’Oremus aporta nova llum sobre el tema, i obre la porta a una reinterpretació d’aquesta part de la història.”

Mòmia està preparant una tesi doctoral “sobre l’evident paral·lelisme que hi ha entre la vida del Rei Pere el Cerimoniós i la societat actual. Ell també es va deixar donar pel cul fins que va perdre l’Oremus…”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *